• ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

  467
  tips-for-daily-use
  Συμβουλες

  για καθημερινη χρηση

  Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε την καθημερινή βέλτιστη απόδοση του Mitsubishi σας. Μικρές ενέργειες, όπως ο έλεγχος της στάθμης των υγρών και της πίεσης των ελαστικών - περιηγηθείτε σε αυτήν την ενότητα για πολλές ακόμα πρακτικές συμβουλές καθημερινής χρήσης. Και μην ξεχνάτε, το Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο Σέρβις Mitsubishi μπορεί να σας δώσει πολλές ακόμα συμβουλές.

  Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Mitsubishi σας παραμένει όμορφο ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια χρήσης. Γι' αυτό συγκεντρώσαμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να προστατεύσετε την εξωτερική εμφάνιση του οχήματός σας. Στην ενότητα αυτή θα μάθετε πώς μπορείτε να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες, το ρετσίνι από τα δέντρα και άλλες ουσίες που προκαλούν φθορά στο χρώμα.

  Πίεση ελαστικών

  Εξοικονομήστε καύσιμα και οδηγείτε με ασφάλεια

  Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας (τουλάχιστον κάθε δύο μήνες). Η σωστή πίεση των ελαστικών είναι εξαιρετικά σημαντική για την ασφάλειά σας, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την εξοικονόμηση καυσίμου, και επιπλέον θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα.

  Τα ελαστικά είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα του οχήματός σας. Μεταφέρουν όλη την ισχύ (κατά την πέδηση, την επιτάχυνση και τις στροφές) από το όχημα στον δρόμο και συνεπώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του αυτοκινήτου σας, επηρεάζοντας σημαντικά την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών. Αν τα ελαστικά σας είναι ξεφούσκωτα, το αυτοκίνητό σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Επίσης, επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση καυσίμου. Τα πολύ φουσκωμένα ή σχετικά ξεφούσκωτα ελαστικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταστραφούν και φθείρονται πιο γρήγορα: τα ξεφούσκωτα ελαστικά θα παρουσιάσουν φθορές στην περιφέρεια, ενώ τα υπερβολικά φουσκωμένα ελαστικά θα παρουσιάσουν φθορές στην κεντρική επιφάνειά τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη πρόωρης αντικατάστασής τους και θα σας επιβαρύνει με επιπλέον έξοδα.

  Παραπάνω εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να φουσκώσετε τα ελαστικά σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε σχεδόν σε κάθε πρατήριο βενζίνης. Φυσικά, μπορείτε επίσης να φουσκώσετε τα ελαστικά σας στον αντιπρόσωπο της Mitsubishi στην περιοχή σας. Οι τεχνικοί μας είναι πρόθυμοι να ελέγξουν την πίεση των ελαστικών σας.

  Πρατήριο βενζίνης με σύστημα πεπιεσμένου αέρα

  Επισκεφθείτε ένα πρατήριο βενζίνης που διαθέτει σύστημα πεπιεσμένου αέρα με μετρητή. Τα περισσότερα πρατήρια βενζίνης διαθέτουν εύχρηστες ψηφιακές αντλίες πεπιεσμένου αέρα.

  Στάθμευση του αυτοκινήτου σας

  Σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας σε οριζόντια, επίπεδη επιφάνεια κατά τρόπο που η αντλία αέρα να μπορεί να φθάσει και στα τέσσερα ελαστικά.

  Προδιαγραφές πίεσης αέρα

  Βρείτε τις προδιαγραφές για την πίεση αέρα των ελαστικών του αυτοκινήτου σας. Αναζητήστε ένα αυτοκόλλητο στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού.

  Ξεβιδώστε το καπάκι της βαλβίδας αέρα

  Ξεβιδώστε το πλαστικό καπάκι της βαλβίδας αέρα.
  Φούσκωμα του ελαστικού.
  Όταν μάθετε ποια πρέπει να είναι η πίεση των ελαστικών σας, ρυθμίστε την κατάλληλη πίεση PSI/BAR στην ψηφιακή αντλία αέρα (πάνω στο μηχάνημα θα πρέπει να υπάρχουν σχετικές οδηγίες). Τοποθετήστε το σωλήνα αέρα στη βαλβίδα του ελαστικού και το μηχάνημα θα φουσκώσει το λάστιχο, σταματώντας όταν φθάσει στην πίεση που έχετε ορίσει. Ορισμένα μηχανήματα παράγουν ένα ηχητικό σήμα, άλλα απλώς σταματάνε το φούσκωμα.
  Αν δεν έχετε ψηφιακή αντλία αέρα, πιέστε το σωλήνα της αντλίας αέρα στη βαλβίδα, και με το άλλο χέρι πιέστε τον μοχλό στο άκρο του σωλήνα. Φουσκώστε το λάστιχο όσο ορίζεται στο αυτοκόλλητο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

  Έλεγχος της πίεσης του ελαστικού

  Αν βρίσκεστε σε κάποιο πρατήριο βενζίνης που διαθέτει ψηφιακή αντλία αέρα, δεν χρειάζεται να ελέγξετε την τρέχουσα πίεση των ελαστικών σας. Σε αντίθετη περίπτωση, ελέγξτε την πίεση του αέρα χρησιμοποιώντας είτε το δικό σας πιεσόμετρο ή εκείνο της αντλίας βενζίνης του πρατηρίου. Πιέστε το πιεσόμετρο στη βαλβίδα και μετά πιέστε το προς τα κάτω σταθερά. Αν ακούσετε ένα σφύριγμα, αφήνετε τον αέρα να φύγει. Πιέστε πιο δυνατά. Επαναλάβετε έως ότου φουσκώσουν σωστά και τα 4 λάστιχα. Οδηγήστε με ασφάλεια και φροντίστε να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων ελέγχων του οχήματός σας. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει εφεδρικό ελαστικό, μην ξεχνάτε να ελέγχετε και τη δική του πίεση.

  Απομακρύνετε τη βρωμιά

  Πώς θα διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας καθαρό

  Τα αυτοκίνητα με κίνηση σε όλους τους τροχούς της Mitsubishi είναι γνωστά για την ικανότητά τους να κινούνται ακόμα και στους πιο κακοτράχαλους δρόμους, όπως μπορούν να πιστοποιήσουν οι αναρίθμητες νίκες στο παγκοσμίου φήμης ράλι Παρίσι - Ντακάρ. Η λάσπη και άλλες μορφές βρωμιάς όπως απορρίμματα πουλιών, ρετσίνι δέντρων και πίσσα από το δρόμο μπορούν να καταστρέψουν το χρώμα του αυτοκινήτου σας, επομένως θα πρέπει να τα καθαρίζετε στο συντομότερο δυνατόν. Εδώ θα μάθετε πώς!

  Ξεπλένετε σχολαστικά το αυτοκίνητό σας

  Αν έχετε οδηγήσει σε κακοτράχαλους δρόμους και το αυτοκίνητό σας είναι καλυμμένο με λάσπη, ξεπλύνετέ το σχολαστικά, ώστε η λάσπη να μαλακώσει και να αφαιρεθεί πιο εύκολα. Μην ξεχνάτε να πλένετε και το κάτω μέρος του αυτοκινήτου σας.

  «Μούλιασμα» με οινόπνευμα

  Σε ορισμένες περιπτώσεις το πλύσιμο δεν επαρκεί για την αφαίρεση λεκέδων όπως έντομα, απορρίμματα πουλιών, ρετσίνι από τα δέντρα ή πίσσα από το δρόμο. Μπορείτε να καθαρίσετε αυτά τα σημεία με ένα μαλακό πανί εμποτισμένο με φωτιστικό οινόπνευμα. Απλά μουσκέψτε το πανί με το οινόπνευμα και κρατήστε το πάνω στον λεκέ για 10 έως 30 δευτερόλεπτα. Όσο πιο μεγάλη είναι η περιοχή που έχει λερωθεί, τόσο περισσότερο θα πρέπει να τη «μουσκέψετε».

  Αφαιρέστε τα έντομα

  Αν πρόκειται για έντομο, απλά τρίψτε τον λεκέ με το μαλακό πανί.

  Αφαιρέστε την πίσσα, το ρετσίνι από τα δέντρα και τα απορρίμματα πουλιών

  Αν πρόκειται για πίσσα ή απορρίμματα πουλιών, μουσκέψτε τον λεκέ για να μαλακώσει. Τρίψτε με κατεύθυνση προς το κέντρο χρησιμοποιώντας το πανί που έχετε μουσκέψει με οινόπνευμα. Μην τρίβετε με κυκλικές κινήσεις, καθώς έτσι θα μεταφέρετε τον λεκέ πιο βαθιά στην επιφάνεια. Στόχος είναι να αφαιρέσετε τον λεκέ, όχι να τον «ενσωματώσετε» στο χρώμα. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε μια καθαρή επιφάνεια του πανιού για κάθε λεκέ.

  Ξεπλένετε το αυτοκίνητό σας με νερό

  Ξεπλένετε καλά το αυτοκίνητό σας με νερό για να απομακρύνετε τυχόν ίχνη από καθαριστικά ή/και το φωτιστικό οινόπνευμα (το περισσότερο θα εξατμιστεί).

  Περνάτε το αυτοκίνητό σας με κερί

  Αφού πλύνετε το αυτοκίνητό σας, μην ξεχνάτε να το περνάτε με ένα στρώμα προστατευτικού κεριού. Το οινόπνευμα που χρησιμοποιήσατε όταν αφαιρούσατε τους λεκέδες πιθανώς να αφαίρεσε το στρώμα προστατευτικού κεριού ή/και γυαλιστικού. Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία του γυαλιστικού/κεριού.

  Ελέγξτε τα υγρά του αυτοκινήτου σας

  Διατηρήστε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση

  Όπως και ο άνθρωπος έτσι και το αυτοκίνητο χρειάζεται υγρά για να λειτουργήσει κανονικά. Υγρά όπως το λάδι του κινητήρα, το λάδι του κιβωτίου ταχυτήτων και των φρένων και το ψυκτικό υγρό πρέπει να ελέγχονται και να συντηρούνται τακτικά, ώστε το αυτοκίνητο να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

  Λάδι κινητήρα

  Το λάδι κινητήρα προστατεύει τα κινούμενα μέρη του κινητήρα από την υπερθέρμανση και τη φθορά, μειώνοντας την εσωτερική τριβή. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός εξαιρετικά λεπτού στρώματος λαδιού που απλώνεται μεταξύ όλων των ταχέως κινούμενων μερών του κινητήρα. Το λάδι μηχανής καθαρίζει επίσης τον κινητήρα και τον προστατεύει από τη διάβρωση. Το χρώμα του καθαρού λαδιού κινητήρα μπορεί να διαφέρει, από ανοικτό έως καφεκίτρινο, ανάλογα με το είδος λαδιού και τις προσμείξεις του.

  Υγρό αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων

  Το υγρό αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων επιτελεί τρεις βασικές λειτουργίες: εξασφαλίζει την ομαλή οδήγηση δημιουργώντας έναν σύνδεσμο υδραυλικής πίεσης μεταξύ του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων. Διευκολύνει την αλλαγή ταχυτήτων χρησιμοποιώντας βαλβίδες υγρού για την αυτόματη αλλαγή ταχυτήτων και λιπαίνει τα κινούμενα μέρη του κιβωτίου ταχυτήτων. Συνήθως έχει κόκκινο χρώμα.

  Ψυκτικό υγρό

  Το ψυκτικό υγρό χρησιμοποιείται για να διατηρείται μια αποδεκτή θερμοκρασία λειτουργίας στον κινητήρα. Σκοπός του είναι η μετάδοση θερμότητας από τον κινητήρα στο ψυγείο, όπου ψύχεται με τη βοήθεια του διερχόμενου αέρα ή ενός ανεμιστήρα. Συνήθως έχει ανοικτό πράσινο ή πορτοκαλί χρώμα και είναι ελαφρώς πιο παχύρρευστο από το νερό. Τα περισσότερα ψυκτικά υγρά περιέχουν νερό και αντιψυκτικό.

  Υγρό υδραυλικού τιμονιού

  Το υδραυλικό τιμόνι διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιώντας μια υδραυλική αντλία και έναν κύλινδρο, τα οποία βοηθάνε τον οδηγό όταν στρίβει το τιμόνι. Το υγρό υδραυλικού τιμονιού έχει συνήθως κόκκινο χρώμα και είναι παρόμοιο με το υγρό αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων (συνήθως μπορούν να χρησιμοποιηθούν το ένα αντί του άλλου). Διαβάστε το εγχειρίδιο κατόχου για να δείτε ποιον τύπο υγρών πρέπει να χρησιμοποιείτε.

  Υγρό φρένων

  Το υγρό φρένων χρησιμοποιείται για τη μετάδοση της δύναμης πέδησης από το πεντάλ του φρένου στο σύστημα πέδησης. Κατά την πέδηση παράγεται πολλή θερμότητα, επομένως το υγρό φρένων πρέπει να διαθέτει υψηλό βαθμό βρασμού, ώστε να παραμένει αποτελεσματικό, και επίσης δεν πρέπει να ψύχεται.

  Υγρό υαλοκαθαριστήρων

  Το υγρό υαλοκαθαριστήρων χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του παρμπρίζ ενώ το όχημα είναι σε κίνηση. Είναι σημαντικό να υπάρχει πάντα αρκετή ποσότητα υγρού υαλοκαθαριστήρων, ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές. Ελέγχετε τη στάθμη του πριν ξεκινήσετε την οδήγηση

  Συμπλήρωση λαδιού

  Ελέγχετε τακτικά τη στάθμη του λαδιού

  Το λάδι είναι για τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας ό,τι το αίμα για τον άνθρωπο. Ελέγχετε τακτικά τη στάθμη του λαδιού· είναι πολύ σημαντικό για όλα τα κινούμενα μέρη του κινητήρα. Το Εξουσιοδοτημένο Συνεργείο Σέρβις της Mitsubishi μπορεί να σας βοηθήσει στον έλεγχο της στάθμης λαδιού και να σας συστήσει το κατάλληλο λάδι για το αυτοκίνητό σας.

  Αν ελέγχετε μόνοι σας τη στάθμη του λαδιού, τοποθετήστε το αυτοκίνητο σε μια επίπεδη, οριζόντια επιφάνεια.

  Ελευθερώστε το καπό τραβώντας το μοχλό που βρίσκεται κάτω και αριστερά του καθίσματος του οδηγού (για τα αριστεροτίμονα αυτοκίνητα) ή κάτω δεξιά (για τα δεξιοτίμονα αυτοκίνητα) και σηκώστε το. Αν έχετε οδηγήσει, περιμένετε μερικά λεπτά για να κρυώσει το λάδι. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να κρυώσει ο κινητήρας.

  Αφαιρέστε προσεκτικά τον δείκτη στάθμης του λαδιού. Σκουπίστε τον δείκτη στάθμης του λαδιού με ένα καθαρό παλιό πανί και ξαναβάλτε τον μέσα στο δοχείο.

  Αφαιρέστε τον δείκτη στάθμης του λαδιού για δεύτερη φορά και διαβάστε την ένδειξη της στάθμης χρησιμοποιώντας τις ενδείξεις στο κάτω άκρο του δείκτη (συνήθως εγκοπές ή εσοχές). Ελέγξτε προσεκτικά τις ενδείξεις και τη στάθμη του λαδιού με βάση το εγχειρίδιο κατόχου. Αν η στάθμη του λαδιού είναι πολύ χαμηλή, πρέπει να προσθέσετε το σωστό λάδι κινητήρα πριν ξεκινήσετε την οδήγηση. Αφού συμπληρώσετε λάδι, θα πρέπει να περιμένετε μερικά λεπτά, ώστε το λάδι να φθάσει στον κινητήρα.

  Φροντίστε να μην προσθέτετε ποτέ περισσότερο λάδι κινητήρα από όσο πρέπει, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πίεση στον κινητήρα και να οδηγήσει σε διαρροές λαδιού και πιθανώς σε αστοχία του κινητήρα. Αν έχετε αμφιβολίες, ελέγξτε το εγχειρίδιο κατόχου της Mitsubishi ή επικοινωνήστε με ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο σέρβις της Mitsubishi.

  Μικρές φθορές στο χρώμα

  Πώς μπορείτε να διορθώσετε μια γρατζουνιά

  Μια γρατζουνιά στο αυτοκίνητό σας δεν είναι απλώς ακαλαίσθητη, αλλά αποτελεί επίσης πιθανό κίνδυνο. Καθώς το προστατευτικό στρώμα βαφής έχει φθαρεί, η διάβρωση μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Ευτυχώς, μια γρατζουνιά διορθώνεται εύκολα, είτε από εσάς είτε από τον αντιπρόσωπο της Mitsubishi.

  Το στρώμα βαφής προστατεύει το αμάξωμα του αυτοκινήτου σας από τη διάβρωση. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να επιδιορθώνετε τις μικρές φθορές στο χρώμα.

  Μπορείτε εύκολα να επιδιορθώσετε μικρές γρατζουνιές με προϊόντα αφαίρεσης γρατζουνιών. Τα προϊόντα αφαίρεσης γρατζουνιών διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μορφές, όπως σπρέι και στυλό, που είναι πολύ εύκολα στη χρήση. Δείτε τα προϊόντα αυτά στον αντιπρόσωπο της Mitsubishi στην περιοχή σας. Διαθέτει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό και γνωρίζει τα πάντα σχετικά με το χρώμα του αυτοκινήτου σας. Επίσης, θα χρησιμοποιήσει μόνο τα καλύτερα υλικά και προϊόντα.

 • Service-promotion-photo-2

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ SERVICE