• Συμβουλες οδηγησης

  18
  green-driving
  Οικολογικη

  οδηγηση

  Αλλάζετε ταχύτητα σε χαμηλότερες στροφές

  Αν έχετε μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, αλλάζετε ταχύτητες σε χαμηλότερες στροφές κινητήρα ανά λεπτό. Ως γενικό κανόνα, αλλάζετε ταχύτητα πριν τις 3000 rpm, αν οδηγείτε πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο και πριν τις 2000 rpm αν οδηγείτε βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, αποφύγετε τη χρήση της λειτουργίας «sport», καθώς σε αυτή τη λειτουργία οι αλλαγές ταχύτητας εκτελούνται σε υψηλότερες στροφές κινητήρα ανά λεπτό. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση του «kick down», η οποία προκαλεί κατέβασμα ταχύτητας για πιο επιθετική επιτάχυνση.

  Αλλάζετε από την πρώτη στην τρίτη ταχύτητα

  Σε ευθείς και επίπεδους δρόμους, αλλάζετε ταχύτητα από την πρώτη στην τρίτη, για πιο αποτελεσματική επιτάχυνση. Επιταχύνετε ομαλά και αποφεύγετε να πατάτε το πεντάλ του γκαζιού πάνω από τη μέση.

  Υπολογίζετε τη ροή της κίνησης

  Έχετε τον νου σας στην κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετή απόσταση μπροστά σας και προσπαθήστε να υπολογίσετε τη ροή των αυτοκινήτων. Αποφύγετε την άσκοπη επιτάχυνση και φρεναρίσματα, καθώς όσο λιγότερες φορές σταματάτε και ξεκινάτε το όχημά σας, τόσο λιγότερο CO2 εκπέμπετε.

  Διατηρείτε σταθερή ταχύτητα

  Οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα στην υψηλότερη δυνατή σχέση. Για παράδειγμα, τα 80 χιλιόμετρα την ώρα με τη μέγιστη σχέση ταχύτητας είναι ιδανικά για τα περισσότερα αυτοκίνητα και επιφέρουν μικρότερη κατανάλωση καυσίμου.

  Σβήνετε τον κινητήρα

  Αν πρέπει να περιμένετε για περισσότερο από ένα λεπτό, λόγω π.χ. αυξημένης κίνησης ή επειδή βρίσκεστε σε διάβαση τρένου, σβήνοντας τον κινητήρα εξοικονομείτε έως και 0,5 λίτρα καυσίμου κάθε ώρα.

  Σβήνετε τον κλιματισμό

  Χρησιμοποιείτε κλιματισμό μόνο όταν τον έχετε πραγματικά ανάγκη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του κλιματιστικού προκαλεί αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου (μεταξύ 2% και 10%).

  Χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ταξιδιού

  Τα διαγνωστικά συστήματα του αυτοκινήτου μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε καύσιμα. Οι υπολογιστές ταξιδίου συχνά διαθέτουν ένδειξη της στιγμιαίας κατανάλωσης καυσίμου, που σας βοηθάει να γνωρίζετε πώς το στυλ οδήγησής σας επηρεάζει την κατανάλωση.

  Μειώνετε ταχύτητα

  Περισσότερο από το 50% της ενέργειας που απαιτείται για την κίνηση ενός αυτοκινήτου καταναλώνεται κατά την υπέρβαση της αεροδυναμικής αντίστασης (όταν το όχημα απομακρύνει τον αέρα από μπροστά του). Όσο πιο γρήγορα οδηγείτε, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση και μειώνεται η εξοικονόμηση καυσίμου. Αυξάνοντας την ταχύτητα ελεύθερης ροής από τα 100 χιλιόμετρα την ώρα στα 120 χιλιόμετρα την ώρα, αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου κατά περίπου 20%. Μειώνοντας την ταχύτητα από τα 100 χιλιόμετρα την ώρα στα 90 χιλιόμετρα την ώρα, βελτιώνεται η εξοικονόμηση καυσίμου κατά περίπου 10%.

  Αφαιρείτε τα περιττά αντικείμενα από το αυτοκίνητό σας

  Μη φορτώνετε περιττά αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας. Η σχάρα οροφής αυξάνει την αντίσταση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταφορά περιττού βάρους στο πορτμπαγκάζ.

  Κλείνετε τα παράθυρα

  Σε ταχύτητες άνω των 50 χιλιομέτρων την ώρα, ένα ανοικτό παράθυρο μειώνει σημαντικά την αεροδυναμική αντίσταση. Σε υψηλότερες ταχύτητες, η χρήση του κλιματιστικού μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική.

  Χρησιμοποιείτε με σύνεση το σύστημα ελέγχου ταχύτητας

  Σε μακριούς, ισόπεδους δρόμους, το σύστημα ελέγχου ταχύτητας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερή ταχύτητα· ωστόσο, μην το αφήνετε ενεργοποιημένο όταν οδηγείτε σε δρόμους με πολλές ανηφόρες και κατηφόρες. Το κιβώτιο ταχυτήτων θα πραγματοποιεί απότομη μετάβαση σε χαμηλότερη ταχύτητα («kick down») για να διατηρήσει την επιλεγμένη ταχύτητα, ενώ ο οδηγός ενδεχομένως να επέλεγε την οδήγηση σε χαμηλότερη ταχύτητα.

  Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών

  Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας. Τα ξεφούσκωτα ελαστικά δημιουργούν μεγαλύτερη αντίσταση κύλισης. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η κατά 20% χαμηλότερη πίεση των ελαστικών προκαλεί έως 3% υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

  Συντηρείτε σωστά το αυτοκίνητό σας

  Αλλάζετε λάδια και φίλτρα σύμφωνα με το εγχειρίδιο σέρβις και επίσης πραγματοποιείτε τακτικούς ελέγχους συντήρησης ώστε να εξασφαλίσετε την ομαλή και οικονομική λειτουργία του αυτοκινήτου σας.

  Συνδυάζετε τις διαδρομές σας

  Οι ζεσταμένοι κινητήρες και καταλύτες παράγουν πολύ λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, επομένως συνδυάζοντας διάφορες μικρές διαδρομές παράγετε σημαντικό όφελος για το περιβάλλον. Αν πάλι πρόκειται για μικρές διαδρομές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατό σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σακίδιο πλάτης ή να κάνετε μερικές μικρές μετατροπές στο ποδήλατό σας και να το χρησιμοποιήσετε για να μεταφέρετε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ ή άλλα ογκώδη αντικείμενα.
 • Service-promotion-photo-2

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ SERVICE